Legfrissebb híreink

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az idén is meghirdeti a Hahó, könyvtár(s)ak! című olvasásnépszerűsítő játékot a megye 3. és 4. osztályos tanulói számára. A fődíj – a tervek szerint – egy ingyenes nyári (olvasó)táborozás Bogácson.

A veszélyhelyzet miatt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár sem tudja személyesen fogadni az érdeklődőket. Az előzetesen – telefonon vagy elektronikusan – igényelt könyveket a visszajelzésünk után az épületek bejáratánál adjuk át olvasóinknak. Nagyon sok információ elérhető a honlapunkon keresztül is, de jó lenne, ha minél hamarabb személyesen fogadhatnánk olvasóinkat. Nézzék meg az országos könyvtárszakmai szervezetek felhívását!

Befejeződött az Olvass és kattints! címmel meghirdetett játékunk. Megtörtént az értékelés is: nagyon ügyesek voltak a pályázó gyerekek. A jutalmuk átvételi lehetőségéről – a vírusveszély miatt – mindenkivel külön egyeztetünk.

Tisztelt Olvasóink!

Kedvezményes beiratkozási lehetőséggel várjuk Önöket 2021. február 1-től május 31-ig, és február 1-től hétköznapokon hosszabb ideig vehetik át a telefonon vagy online igényelt könyveket és egyéb dokumentumokat.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épülete (Miskolc, Görgey A. u. 11.) 2020. november 2-án, hétfőn fertőtlenítés miatt zárva tart. Ebben az épületben november 3-tól – előreláthatólag – november 30-ig részleges a szolgáltatás. A fiókkönyvtárak változatlanul működnek.

Különleges információkkal, játékokkal készül 2021-ben a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár abból az alkalomból, hogy Benyovszky Móric születésének idén ünnepeljük a 280. évfordulóját. Az intézmény az év minden hónapjában megoszt a híres magyar utazóval kapcsolatban egy-egy érdekességet. Az első, Benyovszky életét bemutató összeállítás január végén látható a honlapunkon és facebook-oldalunkon.

Olvass és kattints! címmel irodalmi játékot indít 1–4. osztályos általános iskolai tanulók számára a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Olyan tanulók jelentkezését várjuk, akik olvasták vagy most fogják elolvasni Otfried Preussler Torzonborz, a rabló című mesekönyvét.

Kölcsey Ferenc kézirata

Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye a magyar líra kiemelkedő alkotása, de írnak róla prózai művekben, regényekben, sőt, van Himnusz című magyar dráma is.

Cs. Varga István József Attila-díjas irodalomtörténész „Nyújts feléje védő kart” – Kölcsey Ferenc: Himnusz című tanulmánykötetének bemutatója lett volna az idén a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programok egyik kiemelt rendezvénye. A vírusveszély miatt ez elmarad, de a szerző ígérete szerint egy későbbi időpontban szívesen találkozik az itteni olvasókkal.

Pages