Legfrissebb híreink

A kassai Bocatius János Nyilvános Könyvtár és a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársai közösen készítik a „Múlt egy kattintásra” – Kassa és Miskolc nevezetes emléktáblái című mobilapplikációt. Ez lesz a témája 2019. november 18-án, hétfőn  délután 2 órakor kezdődő  workshopnak, és ehhez kapcsolódik a délután 3 órakor megnyíló fotókiállítás is a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója és a Rákóczi-emlékév alkalmából történészek, kutatók tartottak előadásokat november 4-én a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). Ehhez kapcsolódik a könyvtár földszintjén látható kiállítás.

Múlt egy kattintásra  címmel fotópályázatot hirdet a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (3530 Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Széchenyi István 1825. november 3-án ajánlotta fel birtokainak egyévi jövedelmét egy magyar tudós társaság megalapítására. Erre az alkalomra emlékezve az Országgyűlés 2003-ban november 3-át a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította.  Az évek során az ünnepnap egy hónapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Ehhez kapcsolódik az a több mint 300 magyar származású tudós munkásságát bemutató kiállítás, mely 2019. november 6-ától látható a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületének II. emeletén. (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A Pálfi György ny. egyetemi oktató által összeállított tudománytörténeti vándorkiállítást dr. Rózsa György főlevéltáros nyitja meg november 6-án, szerdán délután 2 órakor.

II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából a magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc-emlékévnek nyilvánította. Ebből az alkalomból konferenciát rendez a miskolci  II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A 2019. november 4-én, hétfőn délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várunk a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.).

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója tiszteletére – a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által – meghirdetett könyvtári versmondó versenyre több mint harminc nevezés érkezett. A két korcsoportban a következő eredmények születtek.

Az Osiris Kiadó Digitális Adatbázisa 2019-től nálunk is elérhető. Olyan ez, mintha újabb könyvtár nyílt volna könyvtárainkban.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója tiszteletére városi versmondó versenyt hirdet a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár miskolci tanulók számára két korcsoportban.

A szögligeti születésű, a miskolci Avasi lakótelepen élő Fecske Csaba József Attila-díjas költő szerepel a Parnasszus című költészeti folyóirat őszi számának Centrum rovatában. A lapszám bemutatója 2019. október 16-án, szerdán délután fél 5-kor kezdődik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 12.).

Több mint 50 pályázat érkezett a gyerekek számára meghirdetett Olvasók királya / királynője pályázatra. A könyvtári „királykoronázás”, az ünnepélyes eredményhirdetés, valamint az ajándékok átadása – az Országos Könyvtári Napok záró rendezvényén, a Könyves Vasárnapon – október 6-án délután fél 2-kor kezdődik a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Görgey A. u. 11).

Pages