Kötetnyi üdvözlet Miskolcról

Miskolcon születtek, innen indultak, az itt élők vagy itt nyaralók üdvözletét vitték a régi képeslapok szerte az ország, a világ távoli vidékeire is, majd a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyűjtőmunkájának köszönhetően közülük nagyon sok visszakerült a városba. A könyvtár legújabb kiadványának köszönhetően közel 300 régi képeslapot láthatunk Miskolc belvárosáról.

A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az alapításától, 1952-től gyűjti a helyismereti dokumentumokat. Ezen belül több mint 7000 olyan régi képes levelezőlap is van a könyvtár birtokában, melyek a jelenlegi Borsod-Abaúj-Zemplén és a történeti Abaúj, Borsod, Gömör, Torna és Zemplén vármegye településein készültek. Ezek – külön kérésre – megtekinthetőek a könyvtár központi épületében, a helyismereti részlegében, az intézmény honlapján is elérhető a digitális képeslapgyűjtemény, és tavaly óta jelennek meg a miskolci képeslapokat bemutató albumok.
A Miskolc régi képeslapokon című sorozat első darabja volt a Lillafüred – szívélyes üdvözlettel című kötet. Ennek folytatása a most megjelent Miskolc belvárosa – szívélyes üdvözlettel. Ebben 265 darab 1945 előtti képes levelezőlapot találunk a következő csoportosításban: A tűzköves Avas, Ahol elfut a Szinva patak, A Szentpéteri kapu felől a Három Rózsáig, A Megay-saroktól a Csabai kapu felé, A Győri kapu felől a Király hídig, A Király hídtól az indóházig, a Miskolci üzenetek című fejezetben a tréfás képeslapokat találjuk.
„Tegyünk sétát a több mint száz évvel ezelőtti városban a képeslapok segítségével” – biztatja az olvasót a kötet bevezetőjében dr. Prókai Margit, a könyvtár igazgatója, a kötet szerkesztője.
A Miskolc belvárosa – szívélyes üdvözlettel és a sorozat korábbi darabja, a Lillafüred-kötet is megvásárolható – kedvezményesen – a könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.) a földszinti kölcsönzőpultnál.