Féltett kincsek Fazekas Mihálytól

Hogy pontosan melyik napon született az íróként, költőként, botanikusként tisztelt Fazekas Mihály, azt sokan próbálták már kideríteni, de csak azt tudjuk biztosan: 250 évvel ezelőtt, 1766. január 6-án volt a keresztelője.

Fazekas Mihályt (1766–1828) elsősorban a Lúdas Matyi szerzőjeként ismerjük, pedig sokat tett a magyar tudomány, a nyelvészet és a növénytan népszerűsítéséért is. Neki köszönhetjük Linné növénytani rendszerének magyarországi meghonosítását. Sógorával, Diószegi Sámuel botanikussal együtt füvészkönyvet írt, amely rendet teremtett a növénynevek hazai zűrzavarában. Érdemei között tartják számon, hogy – mint egykori katona – Debrecenben megszervezte a polgárkatonaságot (ma úgy mondanánk: a városi rendőrséget), ő volt a református kollégium pénztárnoka, majd Debrecen város főpénztárosa, a tudományos alapot nélkülöző babonaság, a népbutító jövendőmondás ellen küzdött az általa szerkesztett Debreceni Kalendáriummal is – és még hosszan sorolhatnánk munkásságának jelentősebb eredményeit.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban – a Lévay József Muzeális Könyvtárban és a központi épületben lévő Régi Könyvek Tárában – is megtalálhatók a füvészkönyv eredeti példányai. Az 1807-ben megjelent mű címe pontosan: Magyar Fűvész Könyv : melly a két magyar hazábann találtatható növényeknek megesmerésére vezet a' Linné alkotmánya szerént”; Hogy még pontosabbak legyünk: „Első rész, Eggyhímesek – sokhímesek; Második rész, Kétfőbbhímesek – lopvanöszök.”
Ezek a példányok természetesen könyvtárunk féltett kincsei, így csak – nagyon indokolt esetben – helyben tekinthetők meg, de az 1988-ban megjelent reprint kiadás példányai kölcsönözhetőek is.
A Lúdas Matyi viszont számtalan kiadásban, és feldolgozásban és formában – filmen, rajzfilmen, versben, zeneműként, e-könyvként – is megtalálható a könyvtárban. A legrégebbi példányunk a Lévay József Muzeális Könyvtárban őrzött 1898-as kiadás.